Zöldtető

2024/01/18
0

Miért legyen zöldtető az otthonodban? A háztetőre költöztetett természet ökológiai és műszaki szempontból is előnyös választás. Ezáltal ugyanis nemcsak a kiváló mikroklíma érhető el, de egyúttal a tető hőháztartása is kiegyensúlyozottabbá válik. Egy zöldtető képes megkötni a városokban megtalálható nagy mennyiségű szállóport mindamellett, hogy jelentősen csökkenti a szén-dioxid-termelést is. Megköti az esővizet, így hatékonyan csökkenti a csatornaterhelést. A RAVATHERM XPS hőszigeteléssel épített fordított tető kiválóan alkalmas zöldtetők kialakítására.

A zöldtető felépítése A zöldetető ökológiai és műszaki szempontból egyaránt előnyös megoldás. A vegetációs réteg súlyából adódó állandó terhek általában csak kis mértékben haladják meg egy normál burkolatú, hagyományos terasztető, vagy egy kaviccsal leterhelt lapostető terheit. Cserébe viszont a természet nyújtotta előnyök költöznek a háztetőre

A zöldtető előnyei: 

• csökkentett csatornaterhelés
• jelentős mennyiségű megkötött szálló por
• kiegyensúlyozottabb hőháztartás a tetőn
• kiváló mikroklíma
• jelentős szén-dioxid megkötő képesség

A fordított tető kiválóan alkalmas zöldtetők kialakítására, és a megbízható RAVATHERM XPS ideális hőszigetelőanyag ezen alkalmazásban is.

Rétegszerkezet:

  1. VEGETÁCIÓS RÉTEG
  2. EXTENZÍV ÜLTETŐKÖZEG
  3. PÁRAÁTERESZTŐ SZŰRŐRÉTEG
  4. VÍZELVEZETŐ DRÉNRÉTEG
  5. PÁRAÁTERESZTŐ GEOTEXTÍLIA ELVÁLASZTÓRÉTEG
  6. RAVATHERM XPS 300 SL HŐSZIGETELÉS: RAVATHERM XPS 300 SL
  7. VÍZSZIGETELŐ RÉTEG
  8. VASBETON TEHERHORDÓ SZERKEZET

Mikroklíma a tetőn Az épületek tervezése során egyre fontosabb szempont az épület által elfoglalt zöldfelületből minél többet visszajuttatni az építészet eszközeivel. Zöldtetők, tetőkert kialakítása elsősorban városias környezetben bír fokozott jelentőséggel. A zöldtetők bővített életteret jelenthetnekhozzájárulnak a levegő tisztaságához, emellett jelentős a csapadékvíz-megtartó, vízvisszatartó hatásuk. A zöldtető a csapadék- és szennyvízelvezető hálózat kímélése folytán közvetetten kedvező hatású. A fordított rétegrend extenzív és intenzív zöldtetőknél egyaránt jól bevált, hosszú élettartamú szerkezeti megoldásA rendszer fő előnye a csapadékvíz elleni szigetelés hő- és mechanikai védelme a hőszigetelő táblák által. Az extrudált polisztirol (XPS) előállítása során az extrúziós gyártási eljárás eredménye olyan homogén, zártcellás anyagszerkezet sima felületi kéreggel (ún. extrúziós kéreg), amely számos kedvező anyagjellemzővel rendelkezik: 

•    tartósan magas hőszigetelőérték
•    víz- és fagyállóság
•    nagy szilárdság
•    nagy rugalmas merevség
•    magas páradiffúziós ellenállás. 

Mindezen kedvező tulajdonságok alkalmassá teszik az XPS hőszigetelő anyagot -többek között- zöldtetők kifogástalan megvalósítására is. 

Extenzív zöldtetők 

Extenzív zöldtetőket főként ökológiai szempontok alapján létesítenek. A tető általában emberi tartózkodásra nem szolgál. A teljes rétegvastagság nem több mint 6-15 cm. A legvékonyabb, vegetációs paplanokkal készült tetők tömege 45-60 kg/m2, míg a vastagabbaké 160-250 kg/m2 is lehet nedves állapotban. A jól működő extenzív kertben, tetőn olyan növényeket kell alkalmazni, amelyek jól tűrik a szárazságot, és minimális az ápolási igényük. Termőrétegként elsősorban nagy vízmegtartó képességű talajkeverékek vagy speciális, a drénréteg szerepét is betöltő ún. ásványi szubsztrátum alkalmazható. Ez utóbbi esetben külön szivárgó réteg nem szükséges, min. 6-10 cm rétegvastagság ajánlott. Az összefüggő növényzet gyökereinek hálózata a szélterhelés elleni stabilitást is biztosítja, a tetőszélek és a csatlakozó felületek mentén kiegészítő leterhelés szükséges, ill. a szélek mentén és az összefolyók környezetében a Tetőszigetelési Irányelvekkel összhangban kavics leterhelésű sávokat, felületeket kell kialakítani.

 

Intenzív tetőkertek 

Intenzív tetőkertről minimum 30 cm ültetőközegű, akár a ház udvarán lévő kerttel megegyező tetőkertek kialakításakor beszélünk. A vegetációs réteg vastagságának csak födém terhelhetősége szab határt és 1-1,5 m mély talajnál akár már kisebb fák is telepíthetők. A tetőkertek jellegzetes formái a pihenőkertek, gyerekjátszók, parkok, de akár zöldségeskertek is kialakíthatók. Az ilyen típusú tetőkertek a legértékesebb zöldtető formák. Ugyanolyan sokoldalúak mint egy használati kert, így rendszeres gondozást, öntözést és megfelelő tápanyag-utánpótlást igényelnek. Az intenzív tetőkertek termőrétegének típusát, összetételét, és a telepítendő növényi kultúrát kerttervező szakember bevonásával célszerű meghatározni. A telepítésre kerülő nagyobb növények szélvédelméről a termőréteg vastagságától függően szakszerű kikötéssel, megtámasztással kell gondoskodni.

Forrás: www.ravagobuildingsolutions.com/hu
Képek forrása: www.ravagobuildingsolutions.com/hu

Oldal

Nincsenek bejegyzések