Nem csak az árak, a termelés is hatalmasat ugrott júniusban

2021/08/17
0

2021 júniusában csaknem harminc százalékkal, egészen pontosan 27,8 százalékkal nőtt az építőipari termelés az előző évhez képest, májushoz viszonyítva pedig 3,5 százalékos volt a növekedés- olvasható a Központi Statisztikai Hivatal oldalán.

Júniusban az épületek 25 százalékkal, az egyéb építmények 32,1 százalékkal bővültek. Az építőipari termelői árak 9,3 százalékkal nőttek a 2020-as év azonos időszakához képest.

Újonnan megkötött szerződések volumene is szárnyra kapott, 65,9 százalékkal mutatott magasabb értéket, mint tavaly júniusban. A magasépítésre vonatkozó szerződések 72,4 százalék, a mélyépítésre vonatkozóké 56,1 százalékkal volt magasabb az egy évvel ezelőtti számoktól.

A nem várt drágulás az év második felére is kihatással volt, a termelői árak az építőiparban 9,3 százalékkal nőttek, a mélyépítés területén 7,2 százalék, az épületek építése 10 százalék, a speciális szaképítés 10,2 százalékos emelkedést hozott tavalyhoz képest. Az átlagos áremelkedés 8,1 százalékos volt.

3,7 százalékos volt az előző negyedévhez mérve az áremelkedés az első negyedévi 3,2 százalékos emelkedéshez képest.

_DSC4434-HDR.jpg

Mindeközben a német építőiparban enyhült az alapanyagok hiánya olvasható a Magyar Építő Fórumon. Júliusban a mélyépítésre szakosodott vállalkozásoknál figyelhető meg a csökkenés, 40,5 százalékról 33,9 százalékra csökkent azok aránya, akik alapanyaghiánnyal küszködtek.

Romániában eközben a kormány hosszú távú megoldást keres. „A román kormány olyan rendelet elfogadására készül, amely lehetővé teszi, hogy a közberuházások elvégzésére leszerződött kivitelezők esetében az önkormányzatok ne a szerződésben előre rögzített alapanyagárakat vegyék figyelembe, hanem a statisztikai hivatal által megállapított drágulás alapján számolják újra a munkálatok értékét” - közölte a román fejlesztési minisztérium augusztus közepén. „Olyan kormányrendelet-tervezetet terjesztett be elfogadásra, amelynek értelmében az önkormányzatokkal közberuházások elvégzésére leszerződött kivitelezők kiegészítést kérhetnek az eredeti szerződés értékéhez képest, az önkormányzatok pedig újraszámolhatják a költségeket, figyelembe véve a statisztikai intézet által közölt drágulást. Többletköltség esetén az országos finanszírozású programoknál az önkormányzatok a szaktárcához fordulhatnak további finanszírozásért.” -hangsúlyozta Cseke Attila, a Romániai Magyar Demokrata szövetség jelöltje.

Oldal

Nincsenek bejegyzések