Kert és szabadidő 1. rész - Hogy legyen újra szép a térkő? Megoldások térkőtisztításra!

2024/02/07
0

Rengeteg megkeresés érkezik hozzánk azzal kapcsolatban, hogy bizonyos külső hatások következtében a térkő elszíneződik, koszolódik. Ilyen eset pl. amikor olaj kerül rá, vagy a sok állástól keletkeznek rajta foltok. Az előrelátóbbak nem várják meg a termék „rongálódását”, szeretnék megelőzni a bajt. Mit tehetünk, hogy elébe menjünk a problémának? „Kert és szabadidő” cikksorozatunk első részében erre keressük a választ. Tippjeink mellett konkrét megoldásokat javaslunk.

Onduline "clean&protect"

Az Onduline "clean&protect" speciális impregnáló és tisztítószerei kifejezetten háztartási célú használatra lettek kifejlesztve, kültérre és beltérre egyaránt. Ezek rendkívül erős tisztítószerek, melyek az olajfoltokon kívül más szennyeződésekkel is „megküzdenek” (pl. autóguminyomok). Mivel bármilyen felületre alkalmasak, bátran használhatjuk őket ilyen jellegű problémák megoldására.
 

1. lépés: tisztítás

Makacs szennyeződések esetén Onduline olajfolt-eltávolító folyadék igénybevételét javasoljuk.

Minden Onduline termék használata előtti nulladik lépésként alaposan tisztítsuk le a kezelendő felületet, melynek teljesen száraznak kell lennie. A kezelési folyamatok elvégzésére célszerű csapadékmentes napot választani. Mivel ez egy kétfázisú készítmény, használat előtt alaposan fel kell rázni. A szer felvitele után maximum 2-3 percig hagyjuk az anyagot a kezelendő felületen és még száradás előtt kefével tisztítsuk le, majd öblítsük le vízzel. A nagyon makacs foltok esetén ismételjük meg a műveletet! A felület száradása után javasolt a térköveket impregnáló szerrel kezelni.

Kisebb szennyeződések és sókivirágzás esetén az Onduline térkőtisztító használatát ajánljuk.

Az olajfoltok mellett a mész- és sókivirágzás az a probléma, amire legtöbben keresik a megoldást. Biztos Ön is találkozott már azokkal a makacs fehér foltokkal, melyek megjelenhetnek a lerakott, vagy még le sem rakott térköveken. Ezek eltávolítására kiváló termék a térkőtisztító folyadék, mely 0.5, 1 és 5 literes kiszerelésben is elérhető. Kisebb problémák megoldására a 0.5 literes spray tökéletesen megfelel. Mindig érdemes egy flakonnal a garázsban tartani, mert a kivirágzáson túl a vízkővel, egyéb vízfoltokkal, sőt még a rozsdalerakódásokkal is felveszi a versenyt. A nagyobb kiszerelésű tisztítókat hengerrel vagy ecsettel tudjuk felvinni a kívánt felületre, ahol nagyjából 1 perc alatt fejtik ki hatásukat, ezt követően vízzel leöblíthetjük a felszínt. Amikor teljesen megszáradt, javasolt az impregnálás a hosszan tartó védelem érdekében. A termék neve ne tévesszen meg senkit, a térkő tisztítása mellett vakolat, beton vagy téglaburkolat megújítására is kiválóan alkalmas.

Természetesen az olajfolt-eltávolító és a térkőtisztító termékek együttesen is használhatók, csak várjuk meg az olajfoltok eltávolítása után a felület teljes száradását, majd alkalmazhatjuk a tisztítót.

2. lépés: impregnálás

Az impregnálással hosszú távú védelmet biztosíthatunk a felületeknek. Választhatunk színtelen (térkő, betonkerítés, teraszburkolat), vagy intenzív hatású terméket (térkő, betonkerítés).

Az impregnálók alkalmazása felület és hatás szerint eltér, elérhetőek kisebb (1 literes), valamint nagyobb felületre való (5 literes) kiszerelésben is. Ecsettel, hengerrel vagy szórófejjel felvihetők, fontos azonban, hogy a kezelésre csapadékmentes napokat válasszunk, melyeken a hőmérséklet lehetőleg 5°C fölött mozog.

Amennyiben a térkő még nem szennyeződött vagy sérült, az impregnáló használatával megelőzhető a problémák kialakulása. Ebben az esetben a megelőző lépések nem szükségesek.

Kínálatunkban olyan kifejezetten betonelemek impregnálására alkalmas termék is megtalálható, melyet betonkerítések, béléstestek és egyéb betonból készült kerti elemek védelmére használhatunk. A készítmény régi és új darabokhoz egyaránt kiváló, nem változtatja a felületek színét.
 


Emellett kimondottan térkövek impregnálására alkalmas termékkel is tudunk szolgálni, mely védőréteget képez a felületen, ezáltal megakadályozza a nedvesség behatolását. További előnye, hogy gátolja az algák kialakulását, megelőzi a sókivirágzást, és „újszerű” állapotot, esztétikus megjelenést biztosít.

Végül, de nem utolsósorban webshopunkban elérhető kifejezetten teraszburkolatok impregnálásra alkalmas termék is, mely védőréteget képez a felületen és megakadályozza a nedvesség behatolását. Emellett óv az olaj, vörösbor és élelmiszer okozta szennyeződésektől, nem változtatja meg a terasz színét.

Ha Ön is hasonló problémákkal küzd, vagy csak megelőzné a gondokat, kezelje otthona felületeit egyszerűen a bemutatott áruk segítségével! Garantáljuk, nem fognak csalódást okozni!

Borítókép forrása: www.pixabay.com

Oldal

Nincsenek bejegyzések