Egyre többen tudnak új ingatlanba költözni

2022/01/26
0


Az építőipari termelés kimagasló teljesítményt mutatott az előző éves drámai áremelkedések mellett. Vélhetően ez egyrészről az újonnan megjelenő zöld hitelnek köszönhető, továbbá a korábban is nagy sikernek örvendő lakásfelújítási támogatásnak.

Tavalyi évben mintegy 88 ezer magyar igényelte a támogatást. Akár 3 millió forintot is felvehetnek 2021.január 1. óta otthonfelújítási támogatás formában a hazaiak. Előző évben a támogatások összege meghaladta a 128 milliárd forintot- írja a portfolio.hu.

 Azok, akik 25 év alatti gyermeket nevelnek saját tulajdonú ingatlanjukban, 2022. december 31-ig vehetik igénybe a támogatást.

Ebben a cikkünkben összeszedtünk jó pár kérdést a támogatással kapcsolatban. 


Jó, ha tudjuk, hogy 2021. február 1. óta kamattámogatott otthonfelújítási kölcsön is elérhető. A bankoknál 3%-os kamatozás mellett 6 millió forint erejéig érhető el a hitel. Az otthonfelújítási támogatás mellett tavaly szeptemberig 39 milliárddal nőttek az új lakáshitelek.

Mivel a beruházások elvégeztével nyújtható be az otthonfelújítási támogatás iránti kérelem, sokak számára lehet érdekes a kamattámogatott otthonfelújítási kölcsön, hiszen ezt a beruházások megkezdése előtt lehet igénybe venni.

shutterstock_1450518563.jpg


Emellett 2022-ben elérhető a Zöld hitel is, amivel sokkal olcsóbban juthatunk kölcsönhöz. A bankok által kínált 2,5%-os kamattal vehető fel új és magas energiahatékonyságú ingatlanok vásárlására és építésére.

2021. december 31-ig már csaknem 753 zöld hitelt kötöttek meg! Az ügyfelek érdeklődése is igen magas, amit nem más mutat, mint hogy november 30-ig 25 milliárd forintért fogadott be az OTP Bank kölcsönkérelmet.

Nagy az igény a Zöld CSOK igénybevételére, többen ezzel szeretnék megvalósítani új lakásuk vásárlását vagy építését. Azonban kedvezőtlenül hathat a kínálati piac beszűkülése a lakásvásárlásra, ugyanis csak hosszú építési, átadási idő elfogadása mellett lehet új, megfelelő energetikai feltételű lakóingatlant vásárolni.


Oldal

Nincsenek bejegyzések