Bemutatjuk a hanggátló gipszkarton előtétfalakat

2024/01/10
0

A szomszéd srác hangosan hallgatja a zenét, az alattunk lévő lakásban három kisgyerek játszik és köztük az egyik még dobolni is tanul, fölöttünk pedig a nap nagy részében tűsarkakon tipeg a néni. A társasházak, sorházak „szépségei”. A gond csak az, hogy a falak vékonyak, így – akaratunk ellenére – közvetlen közelről „élvezhetjük” a mellettünk lakók mindennapjait. 

Mindenki életében jelen vannak ilyen és ehhez hasonló zavaró tényezők, amennyiben nem fordítunk elegendő figyelmet a hangszigetelésre. Blogsorozatunk következő részében igyekszünk egy hatásos megoldással segíteni: bemutatjuk a hanggátló előtétfalakat.

A hanggátló gipszkarton előtétfalak kiválóan alkalmasak új vagy felújított épületek szoba- vagy lakáselválasztó falainak utólagos hangszigetelésére, illetve hangszigetelési értékeinek javítására. Ezek az előtétfalak mindezek mellett tökéletesen megfelelnek az épületgépészeti és elektromos vezetékek elrejtésére is.

Hangszigetelési rendszer

Az optimális hangszigetelés érdekében a következő rétegrendet szoktuk javasolni:

  1. Meglévő fal
  2. 2 cm-es légrés
  3. UW-CW gipszkarton profilváz

-    ennél a terméknél figyelembe kell venni a helyi adottságokat, így választhatunk 50, 75 vagy 100 mm-es típust
-    ebbe a profilvázba helyezzük a nagy testsűrűségű szigetelőanyagot
-    ezen produktumok közül az alábbiak találhatóak meg kínálatunkban:

*Steprock ND 40 mm: A Steprock ND lemezeket nagy testsűrűségük miatt és amiatt ajánljuk, hogy vékony (4 cm) rétegvastagságban is alkalmazhatók.


* Airrock XD 50 mm: Az Airrock XD nevében az "XD" elnevezés az "eXtra high Density" kifejezésre, azaz az igen nagy testsűrűségre utal. A lemezeket jellemzően belső válaszfalak hangszigetelő előtét-falszerkezeteiben használják fel, valamint a legmagasabb akusztikai követelményeket kielégítő szerelt gipszkarton válaszfalak esetében ajánlott alkalmazni őket. Emellett olyan szerkezetekhez javasoljuk, ahol a kőzetgyapot közvetlenül áramló levegővel érintkezik.

Szemléltető ábra:
1. AIRROCK XD szigetelőlemez
2. CW profil
3. Gipszkarton építőlemez


* Airrock ND 50 mm: Az Airrock ND nevében az "ND" rövidítés a "Normal Density", normál testsűrűség megjelölése. A lemezek felhasználása elsősorban a magasabb akusztikai követelményeket kielégítő szerelt gipszkarton válaszfalak akusztikai hangszigetelő betéteként ajánlott. Ezen kívül eredményesen alkalmazható zárt (nem perforált) álmennyezetek felső síkjára helyezve hang- és hőszigetelésként. Olyan szerkezetek esetében is ajánljuk, ahol a kőzetgyapot közvetlenül áramló levegővel találkozik.

Szemléltető ábra:
1. AIRROCK ND szigetelőlemez
2. CW profil
3. gipszkarton építőlemez

 

* Airrock HD 50 mm: Az Airrock HD nevében található "HD" rövidítés a "High Density"-t, azaz nagy testsűrűséget jelöli. A lemezeket főként a magasabb akusztikai követelményeket kielégítő szerelt gipszkarton válaszfalak akusztikai hangszigetelő betéteként ajánljuk. Eredményesen alkalmazható zárt (nem perforált) álmennyezetek felső síkjára helyezve hang- és hőszigetelésként. Használata olyan szerkezetekben is ajánlott, ahol a kőzetgyapot közvetlenül áramló levegővel találkozik.

Szemléltető ábra:
1. Airrock HD szigetelőlemez
2. CW profil
3. Gipszkarton építőlemez

      4. Hanggátló gipszkarton 1 vagy 2 rétegben, javaslatunk:

-    Knauf Red Piano
-    Rigips Blue Acoustic

A kivitelezés során szükség lesz még néhány kiegészítőre, melyek közül az alábbiakat szoktuk ajánlani:

-    PAE szigetelő rezgéscsillapító szivacscsík a profilváz alá
-    gipszkarton csavarok (25, 35-ös, Blue Acoustic esetében Hartfix csavar)
-    műanyag beütődübel

Minden hanggátló előtétfal esetén fontos megjegyezni, hogy tökéletes megoldás nem létezik, a hatékonyságot pedig nagyban befolyásolja a határoló szerkezetek minősége, valamint a fennálló zaj típusa. Azonban az eddigi tapasztalatok alapján megrendelőink jelentős javulást értek el. A gipszkarton előtétfalak kivitelezése és a megfelelő termékek kiválasztása kulcsfontosságú a hatékony hangszigetelés érdekében. 

Képek forrása: www.pixabay.com és www.rockwool.com

Oldal

Nincsenek bejegyzések